Denkbeeld is het Nederlandse vakblad over dementie. Een tijdschrift verbindt de wetenschap met de praktijk en geeft zorgprofessionals, mantelzorgers en mensen met dementie handvatten om de vraagstukken die verbonden zijn met dementie aan te pakken. (Bron kaften Denkbeeld: www.BSL.nl, Bron omschrijving Denkbeeld van: www.franshoogeveen.com,)
Mag ik even…:’Ruzie??’ en Uit ‘t hart:’ Ik denk dat ik door ga’
Allereerst een frustratie die ik als redactielid mocht ventileren in de column Mag ik even… En een mooi gesprek op de afdeling verwoord in een indrukwekkende uit ‘t hart.
Link:
Link:
Artikel: ‘Beweegziekenhuis’
Als ouderen mensen in het ziekenhuis komen zijn ze ziek. Voor deze generatie geld: als je ziek bent lig je in je pyjama in bed. Dus als zij over de drempel van het ziekenhuis komen, gaat de pyjama aan en schuiven ze tussen de dekens. Inmiddels is de mening over in bed verblijven in het ziekenhuis wat bijgesteld. Door een artikel over onze visie: het beweegziekenhuis.
Link:
Uit ‘t hart: ‘Warme handen’
Als verpleegkundige werk ik ook op een verpleegafdeling waar ik mooie verhalen meemaak, zoals Louise die mij enkel herkende aan mijn warme handen.
Link:
Mag ik even…: ‘Echt contact helpt!’
Als redactielid van het tijdschrift Denkbeeld heb ik mijn persoonlijke worsteling met mijn mondkapje beschreven. Helaas in het ziekenhuis nog steeds de dagelijkse praktijk in mijn zorg voor mensen met dementie.
Link: Mag ik even
Artikel: ‘Andere setting, ander beroep?’
Tijdens een congres ‘Geluksmomenten voor mensen met dementie’ loop ik per toeval een oud collega tegen het lijf. Hij was psycholoog in het verpleeg/verzorgingshuis waar ik ooit begonnen ben in de ouderenzorg. Hij bleek nu een van de hoofdredacteuren te zijn van het vakblad Denkbeeld. Op het congres hadden we al een leuk gesprek. Daarna volgde nog diverse gesprekken die hebben geleid tot het schrijven van een artikel.
Op 1 oktober 2020 verscheen mijn artikel ‘Andere setting, ander beroep?’ in het vakblad Denkbeeld.
Na meer dan twintig jaar verliet ik het woonzorgcentrum. Ik maakte de overstap naar een geriatrische afdeling in het ziekenhuis. De doelgroep, kwetsbare oudere mensen, bleef hetzelfde, maar wat ik in het ziekenhuis moest doen leek soms wel een compleet ander vak te zijn. In dit artikel, uitgekomen 1 oktober 2020, lees je mijn beleving van het verschil in kwaliteiten van de verpleegkundige uit een woonzorgcentrum en de verpleegkundige uit het ziekenhuis.
Link: Andere setting ander beroep