Wereld Alzheimerdag, 21 september, is een dag om wereldwijd aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en maar eigenlijk ook alle andere vormen dementie.
Een gemiddeld persoon heeft geen idee wat dementie precies is. En wat voor invloed deze ziekte heeft op de mensen die zelf dementie krijgen. En geen idee wat voor gevolgen heeft voor de mensen die dicht om hen heen staan.
Met dit in het achterhoofd schreef ik ruim vijf jaar geleden mijn eerste boek ‘Van persoonlijkheid naar dementie’
‘Roy is een vrolijke levenslustige man die een buitengewoon leven heeft. Zijn gezin merkt langzaam dat er iets niet klopt maar weet niet wat. Zijn gedrag verandert en zijn gezin maakt zich zorgen. Roy wordt langzaam dement en zijn gezin gaat er aan ten onder. De dementie blijft zich ontwikkelen en Roy kan steeds minder voor zichzelf zorgen. De lijdensweg die Roy ondergaat wordt zowel vanuit Roy als vanuit zijn gezin als vanuit de verzorging belicht.’
Dit emotionele en confronterende verhaal is waar gebeurd en aangevuld met gebeurtenissen uit de praktijk. Er wordt een duidelijk beeld geschetst wat frontotemporale dementie met de persoon en zijn familie doet.
Op dit moment zijn er in Nederland 290.000 mensen met een vorm van dementie. De verwachting is dat dat er in 2050 ruim 620.000 zullen zijn. In Nederland komen er ieder uur vijf mensen met dementie bij. Mensen die langzaam maar zeker hun eigen regie verliezen en alle hulp en ondersteuning van anderen nodig zullen hebben.
Een dag in het jaar vragen we aandacht voor mensen zoals Roy, vooral begrip voor hun situatie (en hun gedrag). Maar zeker ook respect, heel veel respect, voor naasten die tot het bittere einde voor hun geliefde met dementie blijven zorgen.
#wad #dementie #passievoorzorg #geriatrie#ouderzorg #respectvoormantelzorgers#trots #boek #schrijver #begrip